Biográfia

Edward John David Redmayne Oscar-díjas angol színész és modell 1982 január 6-án született Londonban. Édesanyja Patricia (leánykori nevén Patricia Burke) egy költöztető vállalatot vezet, édesapja, Richard Redmayne üzletemberként dolgozik vállalati pénzügyekben. Apai dédnagyapja Sir Richard Redmayne volt, civil és bányászati mérnök. Egy bátyja és egy öccse van, emellett két idősebb féltestvére.

Korai élete

10 éves korától Eddie a Jackie Palmer Stage School-ba járt, itt szerette meg a színészetet és az éneklést, James Cordennel együtt.

Később az Eaton House, Colet Court és Eton College iskolákba járt, utóbbiban William herceg évfolyamtársa volt. A cambridge-i Trinity College-ban művészettörténetet hallgatott, ahol 2003-ban diplomázott. Annak ellenére, hogy színvak, Eddie Redmayne diplomamunkáját Yves Klein kékjéről írta.

Karrier

Modellkedés

Mielőtt teljes munkaidős színésszé vált volna, Redmayne a Burberry-nél modellkedett. 2008 Alex Pettyferrel, 2012-ben pedig Cara Delevingne-el. A Vanity Fair 2012-es évi Best Dressed listájára is felkerült. 2015-ben a GQ által összeállított 50 best dressed British men listájának első helyére került.

Színpad

Redmayne profi színpadi színészként 2002-ben debütált a Twelfth Night című darabban, Viola karakterét alakítva. 2004-ben megnyerte az Outstanding Newcomer díjat az 50. Evening Standard Theatre Awardson a The Goat, or Who Is Sylvia? színdarabban tett alakításáért Edward Albee szerepében, valamint 2005-ben a Critics’ Circle Theatre Awards Best Newcomer díját is ő vihette haza. 2008-ban a Now or Later című színdarabban szerepelt a Royal Court Theatre-ben.

2009-ben Eddie Redmayne John Logan színdarabjáan, a Redben szerepelt a londoni Donmar Warehouse-ban, amiért 2010-ben elnyerte az Olivier Awards Best Actor in a Supporting Role díját. Ugyanezt a művet egy 15 hetes futással a Broadway-re is elvitték 2010-ben, amiért a 2010-es Tony Awards Best Performance by a Featured Actor in a Play díjat vihette el. 2011-2012-ben a Richard II-ben II Richard királyt formálta meg a Donnar Warehouse-ban.

Filmvászon

Eddie legelső filmes szerepét a 2006-os Like Minds című filmben kapta, miután a casting igazgató, Lucy Bevan felfedezte őt egy színdarabban, melynek Goats volt a címe. Ezután Eddie Redmayne olyan filmekben is feltűnt, mint a The Good Shepherd (2006), Savage Grace (2007), Powder Blue (2008), The Other Boleyn Girl (2008), Glorious 39 (2009), és a Hick (2011). 2010-ben Christopher Smith természetfeletti gótikus filmjében, a Black Deathben főszerepet kapott. A 2008-ban forgatott Sundance dráma film, a The Yellow Handkerchief is 2010-ben jelent meg a Samuel Goldwyn Films termelésében.

A 2011-es My Week With Marilyn c. filmben Colin Clark filmkészítőt alakította, míg 2012-ben a Les Misérables musical filmben Marius Pontmercy szerepébe bújhatott.

2014-ben a The Theory of Everythingben Stephen Hawkingot formálhatta meg, alakításáért pedig egy Oscar-díjat, BAFTA díjat, Golden Globe-ot, és Screen Actor Guild díjat is kapott legjobb színész kategóriában.

2015-ben Eddie Redmayne a Wachowski siblings filmjében, a Jupiter Ascendingben szerepelt Balem Abrasax karakterét megformálva. A film sok negatív kritikát kapott, beleértve az ő alakítását is, amiért elnyerte a Golden Raspberry díjat a legrosszabb férfi mellékszereplő kategóriában. Ugyanebben az évben Eddie a The Danish Girlben bemutatott alakításáért legjobb színész kategóriában Oscar jelölést is kapott. Emellett 2015-ben a Thomas és barátai animációs filmben, a Sodor’s Legend of the Lost Treasure-ben is vendégszerepelt.

2015 júniusában bejelentették, hogy a Fantasic Beasts and Where to Find Them (Harry Potter spin-off) filmadaptációjában Eddie Redmayne fogja megformálni Newt Scamander karakterét. Szintén ebben az évben Eddie bemutatta a War Art With Eddie Redmayne dokumentumfilmet, mely az ITV Perspectives c. sorozatának része volt.

Eddie a The Danish Girl c. filmben Lili Elbe transznemű úttörőt formálhatta meg. A transzszexuális közösség több vitájának tárgyává is vált ez a választás. Végül Eddie Redmayne alakítása kritikai elismeréseket érdemelt ki magának, 2016 januárjában pedig meg is kapta a második Oscar-díj jelölését érte.

 

2018-ban Eddie az Early Man c. stop motion filmben Dug, az ősember karakterének adhatta a hangját.

Televízió

Eddie Redmayne a televízió képernyőjén legelőször 1998-ban volt látható az Animal Ark c. műsorban. Televíziós szereplései emellett tartalmazzák a Tess of the d’Urbervilles BBC minisorozatot, a Pillars of the Earth minisorozatot, illetve a 2 részes minisorozatot, a Birdsongot.

Magánélet

Eddie Redmayne 2014 december 14-én házasságot kötött Hannah Bagshawe-el, aki PR végrehajtóként dolgozik. Lányuk, Iris Mary Redmayne 2016 júniusában látta meg a napvilágot. Fiúk, Luke Richard Bagshawe Redmayne 2018 márciusában született.

2015-ben Eddie Redmayne-t a Brit Birodalom Rendjének Tisztviselőjévé (OBE) jelölték ki a drámában tett szolgálataiért. 2014 augusztusában pedig az Into Film oktatási jótékonysági szervezet nagykövetének jelölték ki.

2016 februárjában Eddie Redmayne a hajléktalan LGBT fiatalságért szólalt fel Los Angelesben.